Olimpiada „Wiedzy o żywieniu i żywności”

Autor: mat. prasowe MEN 2017-03-28 08:36:55
Maciej Kopeć Podsekretarz Stanu w MEN w sobotę, 25 marca br. wziął udział w eliminacjach centralnych XXI Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności. Gospodarzem wydarzenia był Zespół Szkół nr 6 im. Mikołaja Reja w Szczecinie.

Wiceminister edukacji pogratulował laureatom olimpiady oraz wyraził wdzięczność nauczycielom, którzy przygotowali uczniów do udziału w konkursie.

Komitet Główny zakwalifikował do zawodów III stopnia 65 osoby z 60 szkół, w tym 25 uczniów z technikum.

Tematyką wiodącą XXI edycji olimpiady były „Produkty zbożowe – technologia i rola w żywieniu”.

W I etapie (szkolnym) uczestniczyło prawie 6,5 tys. uczniów z ponad 430 szkół ponadgimnazjalnych z różnych stron Polski.

Do zawodów II stopnia (etapu okręgowego) zakwalifikowało się 741 uczniów z 400 szkół. Zawodnicy rozwiązywali test składający się z 80 zadań. Najlepszy wynik w tym etapie uzyskała Joanna Wilkosz z I Liceum Ogólnokształcące im. B. Nowodworskiego w Krakowie.

Zwycięzcą XXI Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności została Natalia Wiktoria Gołąbek z I Liceum Ogólnokształcącego im. Mikołaja Kopernika w Łodzi. Drugie miejsce zajęła Paulina Ziemak z I Liceum Ogólnokształcącego im. Kazimierza Jagiellończyka w Elblągu, a trzecie Luiza Anna Janko uczennica I Liceum Ogólnokształcącego im. Kazimierza Jagiellończyka w Sieradzu.

Olimpiada odbyła się przy wsparciu finansowym Ministerstwa Edukacji Narodowej.

© 2018 Super-Polska.pl stat4u