„Bydgoszcz miastem promującym zdrowe odżywianie”
Organizatorem był Wydział Edukacji i Sportu Urzędu Miasta Bydgoszczy, Urząd Marszałkowski w Toruniu, Collegium Medicum w Bydgoszczy i Szkoła Podstawowa nr 38 w Bydgoszczy. W konferencji uczestniczyli: radni Rady Miasta Bydgoszczy, przedstawiciel Urzędu Wojewódzkiego, Kuratorium Oświaty, Powiatowej Inspekcji Sanitarnej, dyrektorzy szkół podstawowych, gimnazjów, szkolni koordynatorzy ds. zdrowia, przedstawiciele rodziców, przedsiębiorcy prowadzący sklepiki szkolne i producenci żywności dedykowanej dzieciom. Otwarcia konferencji dokonała Pani Iwona Waszkiewicz – dyrektor Wydziału Edukacji i Sportu oraz prof. dr hab. med. Maciej Świątkowski – Konsultant Wojewódzki w dziedzinie gastroenterologii, przedstawiając cel oraz program konferencji.
W dalszej części, pracownicy Katedry i Zakładu Żywienia i Dietetyki , UMK Collegium Medicum przedstawili Wojewódzki program zapobiegania niedożywieniu, nadwadze, i otyłości poprzez poprawę żywienia u dzieci klas 1 – 3 szkoły podstawowej. Przekazano wyniki analizy i oceny sposobu żywienia i aktywności fizycznej dzieci klas 1 -3. Konsultant Wojewódzki w dziedzinie chorób dzieci prof. dr. hab. med. Andrzej Kurylak scharakteryzował czynniki wpływające na nadwagę i otyłość oraz opisał działania interwencyjne dotyczące ich zapobiegania, które na zakończenie podsumował zdaniem: „tylko zdrowa dieta i aktywny tryb życia jest gwarancją zdrowia i dobrego samopoczucia”.
Mając świadomość ważnej roli szkoły w kształtowaniu prozdrowotnych nawyków żywieniowych wysłuchano projektu ustawy o sklepikach szkolnych. Produkty spożywcze polecone do sprzedaży w sklepikach szkolnych powinny dostarczać niezbędnych składników dla właściwego funkcjonowania centralnego systemu nerwowego, natomiast nie powinny znajdować się w ofercie handlowej sklepików szkolnych produkty o niskiej zawartości składników mineralnych, witamin, wysoką zawartość tłuszczów, cukrów prostych. Dbanie o prawidłowe żywienie dziecka w czasie pobytu w szkole jest, więc niezbędnym elementem systemu kształcenia.
Podsumowując konferencję zaplanowano, że od września br. przede wszystkim w szkołach podstawowych należy uzupełnić potrzeby żywieniowe uczniów poprzez:
-oferowanie w stołówce szkolnej oraz sklepikach wyłącznie posiłków/produktów spożywczych o wysokiej wartości odżywczej,
-zachęcanie uczniów do zakupu zdrowych produktów spożywczych poprzez:
-ustalanie dla tych produktów atrakcyjnych cen
-edukację żywieniową uczniów,
-dostosowanie wielkości porcji wydawanych w stołówce lub sprzedawanych
w sklepikach do potrzeb żywieniowych uczniów.