Europa na widelcu 3–7 czerwca 2015 Wrocław, Rynek
6 czerwca o godzinie 12.00 rozpocznie się europejska biesiada, podczas której będzie można skosztować ponad 40 potraw z 16 regionów. Krajem przewodnim jest w tym roku Chorwacja, która prezentuje aż dwa regiony oraz swoją gwiazdę Tomislava Golubana.
5 i 6 czerwca w programie także:
- prezentacja ciekawostek ichtiologicznych organizowana przez Stawy Milickie
- pokazy kulinarne Roberta Makłowicza
- warsztaty pieczenia chleba
- konkursy z atrakcyjnymi nagrodami (zaproszenia na kolację do Art Food, sprzęt Elektrolux oraz weekendy agroturystyczne w gminie Radków)
- koncerty (zespoły: Tęgie chłopy, Chudoba, Breslauer Coctail, Dziubek Band oraz Wroclove Big Band Zbigniewa Czwojdy z Krystyną Prońko).
Nową atrakcją będą działania magazynu „Season” (wystawa fotografii i grafik, wyznawacz grzeszków kulinarnych i fotobudka) i magazynu „Kocioł” (wróżba z „Kotła”, zabawy dla dzieci, wydawnictwo z przepisami). W dniach 5,6,7 czerwca na placu Solnym stanie wyjątkowa restauracja, w której posiłki serwowane są pod chmurką 50 metrów nad ziemią. Tegorocznej edycji tradycyjnie towarzyszy konkurs nalewek, a nowością jest konkurs na najlepsze danie z wykorzystaniem produktu regionalnego ogłoszony na www.smakiwroclawia.pl.
Każdego roku „Europa na widelcu” gromadzi tysiące smakoszy, którzy z chęcią degustują potrawy z różnych zakątków Starego Kontynentu. Zapraszamy!
Szczegółowy program wydarzeń jest dostępny na stronie smakiwroclawia.pl.