Fabryka Pasta Food Company w Opolu oficjalnie otwarta
Zakład o całkowitej powierzchni 8 tys. mkw powstał już jesienią ubiegłego roku. W ramach inwestycji za ok. 80 milionów złotych powstała linia produkcyjna, magazyny, chłodnia, część administracyjno- biurowa oraz zaplecze techniczne i podczyszczalnia ścieków. – Chcemy zatrudniać docelowo 150 osób i generować przychód 250 milionów złotych – zapowiada Maciej Wajs, dyrektor opolskiego zakładu. – Nasza lasagna w postaci półproduktu jest już dostępna w sklepach i dyskontach na ternie kraju. Nasze produktu będziemy też z Opola eksportować do krajów Europy Środkowej i Wschodniej – podkreśla.
Fabryka przy ul. Północnej to wspólny projekt francuskiej firmy Stefano Toselli i belgijskiej Ter Beke. Pierwsza z wymienionych spółek to lider na rynku schładzanej lasagne, której produkty dostępne są w 25 krajach. Z kolei Ter Beke działa w sektorze świeżej żywności, prowadząc sprzedaż w 10 krajach Europy.
– Pasta Food Company to kolejny z silnych przedstawicieli sektora spożywczego w naszym regionie. Jako samorząd dokładaliśmy wszelkich starań, aby cały proces związany z ulokowaniem inwestycji w Opolu przebiegał sprawnie i dynamicznie – podkreślał w czwartek Maciej Wujec, wiceprezydent Opola.