FC „Pszczółka” inwestuje w Podstrefie Lublin
przełomie 2016/2017 roku. W pierwszym roku działalności pracę w nowej fabryce słodyczy znajdzie
minimum 70 osób. Do 2026 roku zatrudnienie ma wzrosnąć do 450 osób.
- Tworzymy inwestorom dobre warunki do budowy ich firm, a inwestorzy coraz chętniej wybierają Lublin na
miejsce dalszego rozwoju swojego biznesu – powiedział Krzysztof Żuk, Prezydent Miasta Lublin.
– Duże
zainteresowanie inwestorów potwierdza, że utworzenie specjalnej strefy ekonomicznej było potrzebne.
Liczę na to, że w ciągu najbliższych miesięcy strefa w całości będzie już zagospodarowana.
Inwestycja w SSE EURO-PARK Mielec Podstrefa Lublin związana jest z realizacją strategii rozwoju Fabryki
Cukierków „Pszczółka” na lata 2014-2026 i wejściem w nowy segment rynku wyrobów czekoladowych.
– Cieszymy się, że inwestycja prowadzona będzie w Lublinie, gdzie od lat produkujemy doskonałe
karmelki, które podbiły polski i zagraniczny rynek. Teraz będziemy lubelską fabryką słodyczy znaną także
z produkcji czekoladek i innych wyrobów czekoladowych – powiedział Marek Spuz vel Szpos, Prezes
Fabryki Cukierków „Pszczółka”.
Fabryka Cukierków „Pszczółka” z Lublina od ponad 60 lat jest jednym z największych w Polsce
producentów karmelków twardych i nadziewanych. Firma produkcje słodycze w oparciu o własne,
sprawdzone od lat i niepowtarzalne receptury. Produkty „Pszczółki” cieszą się niesłabnącym powodzeniem
nie tylko w Polsce, ale także poza granicami kraju. Można je znaleźć m.in. na sklepowych półkach w USA,
Niemczech, Łotwie, Słowacji, Czechach, Estonii, Azerbejdżanie czy Mongolii. Eksport produktów stanowi
w tej chwili ok. 15% całej sprzedaży. Pełen pakiet udziałów w „Pszczółce” ma Krajowa Spółka Cukrowa
S.A., największy w Polsce producent cukru.