Spotkanie prezydenta z restauratorami ze Starego Rynku

Autor: źródło-www.poznan.pl 2015-03-10 12:40:00
Nowa jakość w zakresie estetyki ogródków letnich na Starym Rynku była głównym tematem poniedziałkowego spotkania prezydenta Jacka Jaśkowiaka z przedsiębiorcami prowadzącymi działalność restauracyjną na płycie staromiejskiej. Zaproszenie na dyskusję skierowane do właścicieli lokali przez prezydenta było ostatnim krokiem przed wejściem w życie nowych wytycznych w tym zakresie. Te zaczną obowiązywać już w tym sezonie.
Jak podkreślał Jacek Jaśkowiak - Po rzetelnej analizie, poprawa estetyki Starego Rynku jest konieczna i wymaga połączenia obecnie działającego tam modelu biznesowego z szeroko pojętą funkcją miejską. Chodzi tu zarówno o kwestie architektoniczne, ale także o utrzymanie czystości i sukcesywne zwiększanie poziomu bezpieczeństwa. Oczywiście wymaga to zwiększenia nakładów finansowych, ale w dalszej perspektywie przyczyni się do poprawy wizerunku tej części miasta. To w dużej mierze jest rolą miasta. Jednak ze strony użytkowników lokali również oczekujemy pewnych działań. Na chwilę obecną, aby zachęcić restauratorów do wprowadzanych zmian, w przypadku ich akceptacji proponujemy obniżkę czynszu. To na początek. W perspektywie kilku lat powinna nastąpić także wymiana nawierzchni. Pozwoli to z pewnością na rozwiązanie kilku zasadniczych problemów, które stanowią w tej chwili przedmiot sporu w zakresie funkcjonowania ogródków.

W ciągu ostatnich lat sposób urządzania ogródków letnich na Starym Rynku odbiegał od obowiązujących przepisów. Zbyt wielkie parasole, ściany boczne zasłaniające kamienice czy zbyt uciążliwe nagłośnienie, to tylko niektóre z elementów wymagających zmian. Aby je wprowadzić Miasto uaktualniło w ostatnim czasie obowiązujące w tym zakresie przepisy. Nowe wytyczne zostały przedstawione restauratorom na początku grudnia 2014 roku, po szeregu spotkań dotyczących wyglądu i funkcjonowania ogródków, które odbyły się w ubiegłym roku w Estradzie Poznańskiej, oraz po uwzględnieniu wymogów i rekomendacji służb miejskich w zakresie bezpieczeństwa.

W celu zrekompensowania restauratorom kosztów zmian wprowadzone zostaną nowe stawki z tytułu czynszu za najem powierzchni przeznaczonych na prowadzenie ogródków. Wynosić one będą 40 zł netto za 1 metr kwadratowy miesięcznie (dotychczas 50 zł). Warunkiem jest pełne dostosowanie wyglądu ogródka do wytycznych. Nowością jest także wprowadzenie na okres poza sezonem oddzielnej, dobrowolnej umowy. Pozwoli ona restauratorom wystawiać krzesła i stoły przed restauracje podczas sprzyjającej aury, także między listopadem a marcem. Umowa będzie wiązała się z symboliczną jednorazową opłatą w wysokości 100 złotych.

Nowe przepisy wchodzą w życie od najbliższego sezonu.

© 2018 Super-Polska.pl stat4u