Sekretem rzeszowskiej kremówki papieskiej jest krem
Zapytany o to, co najbardziej przyciąga smakoszy, Jakub Rak odpowiada – całym sekretem, całym sercem jest krem, którym tak zawsze zachwycał się papież Polak. Do przygotowania kremówki posłużyły dwa blaty ciasta francuskiego, tłuszcz, czyli spienione masło, do tego dodaliśmy budyń, rodzynki i odrobinę rumu. Każdy ma swoje upodobania. Nasza kremówka jest najsmaczniejsza, o czym wszystkich zapewniam i życzę smacznego.
Do przygotowania 95-metrowej kremówki zużyto rekordową ilość składników: ok. 300 kg mąki, 200 kg masła, 800 kg margaryny, 50 kg rodzynek, 150 kg cukru, 25 kg cukru pudru, 200 kg proszku budyniowego, 800 litrów mleka, 3 tys. jaj oraz 25 litrów rumu.
Degustacja odbyła się podczas festynu zorganizowanego przez Caritas Diecezji Rzeszowskiej, Cech Rzemiosł Wielobranżowych oraz Izbę Rzemieślniczą w Rzeszowie.