Sekretem rzeszowskiej kremówki papieskiej jest krem

Autor: Łukasz Kleska 2015-06-01 18:21:17
W niedzielne popołudnie rzeszowianie licznie zgromadzili się na ul. 3-go maja w ramach obchodów 95. rocznicy urodzin Św. Jana Pawła II. Tysiące mieszkańców po raz dziewiąty skosztowało przygotowaną specjalnie na tegoroczny jubileusz 95-metrową kremówkę papieską.
Cały czas żartujemy ze znajomymi i z moim tatą, który jest głównym pomysłodawcą z naszym duszpasterzem ks. Władysławem Jagustynem, proboszczem tutejszej parafii pw. Świętego Krzyża w Rzeszowie, że chcemy dobić do 100 metrów. Tato mój mówi, że do 100 metrów, aczkolwiek ja wiem, że ta inicjatywa jest tak fajna i tak dobrze przyjęła się w Rzeszowie, że będziemy się starać, aby kremówka była dokąd będzie festyn – mówi Jakub Rak z Cukierni J. Orłowski & K. Rak.

Zapytany o to, co najbardziej przyciąga smakoszy, Jakub Rak odpowiada – całym sekretem, całym sercem jest krem, którym tak zawsze zachwycał się papież Polak. Do przygotowania kremówki posłużyły dwa blaty ciasta francuskiego, tłuszcz, czyli spienione masło, do tego dodaliśmy budyń, rodzynki i odrobinę rumu. Każdy ma swoje upodobania. Nasza kremówka jest najsmaczniejsza, o czym wszystkich zapewniam i życzę smacznego.

Do przygotowania 95-metrowej kremówki zużyto rekordową ilość składników: ok. 300 kg mąki, 200 kg masła, 800 kg margaryny, 50 kg rodzynek, 150 kg cukru, 25 kg cukru pudru, 200 kg proszku budyniowego, 800 litrów mleka, 3 tys. jaj oraz 25 litrów rumu.

Degustacja odbyła się podczas festynu zorganizowanego przez Caritas Diecezji Rzeszowskiej, Cech Rzemiosł Wielobranżowych oraz Izbę Rzemieślniczą w Rzeszowie.

© 2018 Super-Polska.pl stat4u